Postări populare

Powered By Blogger

     Dacă este întreținut adecvat, echipamentul montan te poate ține ani de zile. Însă nu este suficient să-ţi cureţi bocancii cu o cârpă uscată pentru a rezista la apă în tura viitoare. Și nici nu este recomandat să-ţi speli jacheta Gore-tex împreună cu blugii, folosind un detergent obișnuit de rufe. Pentru a menține calitățile echipamentului montan (respirabilitate, impermeabilitate, rezistență la vântetc.), trebuie să utilizezi produse de întreţinere special concepute în acest scop.

Întreținerea echipamentului montan se realizează în două etape esențiale: curățare și îngrijire sau impermeabilizare.

 
 
 
 

Curățarea echipamentului montan


Hainele, corturile și accesoriile din material textil și membrane care au calități deosebite (de ex. Gore-tex, Simpa-Tex etc.) trebuie spălate după instrucțiunile producătorului, respectând temperatura de spălare recomandată și folosind detergenți speciali, cum ar fi Mountval Wash&Care.

Există detergenţi speciali pentru sacii de dormit şi jachetele din puf, detergenţi pentru articole din polar, Soft-Shell, materiale sintetice, lână etc., care, pe lângă curățare, le mențin calitățile tipice.

Încălțămintea se poate curăța cu un șampon sau gel de curățare, în funcție de materialul din care este realizată. Pentru bocancii din piele tip suede și nubuck recomandăm Mountval Gel Cleaner, iar pentru încălțămintea din orice tip de piele sau material textil Mountval Shampoo.

Căștile de orice fel, mănușile, căciulile, clăparii, patinele etc.  se pot curăţa cu soluția Mountval Helmet Clean&Fresh, care le dă și un miros plăcut.

 

Impermeabilizarea echipamentului montan

După ce ați curățat echipamentul de murdărie, este foarte important să-l îngrijiți pentru a-i menține impermeabilitatea.

Pentru îmbrăcămintea montană, recomandăm fie utilizarea unei soluții de restaurare a membranei ca Mountval Waterproofing Refresher, care se adaugă în ciclul de spălare, în locul balsamului de rufe, fie o soluție cu pulverizator ca Mountval Textile Shield, ce întărește rezistența la apă a materialelor textile performante.

În funcție de materialul din care este realizată, de tipul de piele sau de combinația dintre piele și material textil, există mai multe soluții de impermeabilizare pentru încălțămintea montană, sub formă de spay sau ceară:

- pentru toate tipurile de piele, suede, nubuck sau microfibre:  Mountval Protector, Waterproof, Water Repellent Nubuck & Suede & Textile
- pentru încălţămintea din piele tratată cu grăsime: Oil Protector, Mink Oil;
 
- pentru încălţămintea din piele naturală, brută: Mountval Water Repellent Leather & Soles,  ceara Waxed Cream sau B-Wax.
 
 
 
 

Pentru mai multe detalii privind gama de produse Mountval, accesați site-ul lor, disponibil acum şi în limba română: http://www.mountval.pl/ro/index.swf

Leave a Reply