Postări populare

Powered By BloggerUna dintre cele mai înalte şi mai frumoase cascade din România, Cascada Cailor se află pe versantul nord-estic al Munţilor Rodnei, în Rezervaţia Naturală Piatra Rea.  


Legenda spune că în vremuri de demult pe aceste plaiuri hălăduiau herghelii de cai sălbatici. Într-o zi, fiind atacaţi de urşi, mulţi cai s-au aruncat în hăul cascadei. De aici i se trage şi numele. Dacă ajungeţi vara în Poiana Ştiol situată în apropierea cascadei, îi veţi vedea azi pe urmaşii cailor legendari de altădată păscând nestingheriţi pe păşunile alpine.

Cascada formată pe pârâul Izvorul Cailor e la o atitudine de 1300 metri şi are o înălţime de aprox. 90 metri, cu mai multe căderi succesive de apă. Ca să ajungeţi la ea, există două căi de acces, ambele cu plecare din staţiunea Borşa.
Varianta 1: Traseul turistic marcat cu bandă albastră – este cel mai uşor. Din Complexul Turistic Borşa urcaţi cu telescaunul până la capătul Pârtiei Ştiol, urmând apoi marcajul pe o cărare prin pădure până la cascadă. Durată: aprox. 20 de minute de la Refugiul Salvamont. Atenţie însă, verificaţi înainte programul telescaunului, care pleacă doar dacă sunt cel puţin 10-15 doritori.

Varianta 2: Traseul turistic marcat cu triunghi roşu – pentru drumeţii mai puţin comozi, e cel pe care l-am urmat şi noi şi vi-l descriem mai departe. Durată:  în jur de 2 ore.
Din Staţiunea Borşa, înainte să ajungeţi la biserică, luaţi-o pe Str. Fântâna, care apoi se transformă într-o uliţă neasfaltată, numită Str. Cascada. Noi ne-am lăsat maşina în apropierea acestei vâltori, ne-am luat rucsacul în spate şi am pornit-o pe jos.

Traseul bine marcat cu triunghi roşu merge în paralel cu pârâul Zănoaga.

La un moment dat, drumul o ia la stânga prin pădure. Urcuşul e puţin mai abrupt, fără a fi însă dificil.

Vă daţi seama că vă apropiaţi de ea când îi auziţi tumultul în depărtare, chiar dacă nu o veţi zări de copaci. Noi am nimerit într-un an secetos, fapt ce poate i-a ştirbit puţin din farmec, dar nu ne-a dezamăgit deloc aşteptările.

De aici, se poate urca cu grijă pe lângă cascadă până într-un punct din care îi puteţi admira îndeaproape treptele pe care tălăzuiesc apele neastâmpărate.

Dacă doriţi să vă apropiaţi de cascadă fără a vă uda, luaţi cu voi o jachetă cu membrană rezistentă la apă sau măcar o pelerină. Oricum, sunt bune şi în caz de ploaie.

Am petrecut minute bune ascultând zbuciumul necontenit al apei, lăsându-ne fermecaţi de măreţia naturii neîmblânzite. De asemenea, ne-a încântat varietatea florei din jurul cascadei, liniştea constrastantă şi verdele pădurii.

Cât despre faună, deşi pe panourile din apropierea cascadei am citit despre existenţa în zonă a ursului brun, râsului, cerbului carpatin, caprelor negre şi marmotelor, singura vietatea peste care am dat a fost doar o biată broscuţă.

Ne întoarcem când soarele stă să apună, cu bucuria descoperii unui nou loc mirific din România, ascuns în inima codrului, ce are de acum un loc şi în inima noastră.

Sfaturi utile:
- Nu strică să luaţi un rucsac de 10-40 l, în care să puneţi un sandviş, fructe, biscuiţi. Dacă preferaţi confortul, luaţi şi un izopren şi delectaţi-vă cu masa pregătită de acasă din setul de vase Light My Fire. Înainte de a ajunge la cascadă există un loc special amenajat pentru picnic.
- Alegeţi o încălţăminte adecvată sezonului şi terenului accidentat. Vara puteţi opta pentru o pereche de semi-ghete de trekking. După ploaie, drumul prin pădure poate fi alunecos.

Leave a Reply