Postări populare

Powered By Blogger


Oriunde şi oricum ai călători, pe munte sau în oraş, pe jos sau cu bicicleta, rucsacul ar trebui să fie un ajutor şi nu o povară. Prin urmare, e esenţial să ştii să-ţi alegi rucsacul potrivit nevoilor tale, dar şi să-l împachetezi adecvat, limitându-te la strictul necesar.

În alegerea rucsacului ideal trebuie să iei în considerare următorii factori:

1) durata călătoriei (o zi sau două, o săptămână);

2) volumul de echipament necesar (dacă îţi place să călătoreşti cu puţin bagaj sau dimpotrivă);

3) perioada în care îl vei folosi (trebuie să ţii cont de faptul că echipamentul de iarnă e mai greu);

4) tipul corpului tău (lungimea trunchiului);

5) activitatea în care îl vei utiliza (alpinism, drumeţie, tură montană, tura ciclistă etc.).
 
 
Rucsac Altus Montblanc
 

           
În funcţie de durata călătoriei şi de volumul de echipament necesar, alege corect capacitatea rucsacului.

După volum, rucsacurile se împart în:

- rucsacuri mici (10-40 l), pentru excursii de o zi;

- rucsacuri medii (41-60 l), pentru ture scurte, de două zile sau de weekend;

- rucsacuri mari (61-85 l), pentru expediţii lungi; sunt ideali pentru turele de vară de peste două zile, dar şi pentru turele montane de iarnă.

Este preferabil să ai cel puţin două rucsacuri: unul mic, pentru ieşirile scurte şi unul de capacitate mare, pentru turele de durată, când ai nevoie şi de cort, sac de dormit, echipament şi hrană.

Un rucsac confortabil trebuie să fie adecvat lungimii trunchiului tău, iar centura lombară să ţi se potrivească perfect pe şolduri. De aceea, când alegi un rucsac mare, verifică dacă este reglabil (de obicei, au mărimile marcate cu S, M, L pe spate).
 
Rucsac Doldy Hike
 

Există şi modele de rucsacuri speciale pentru femei şi copii, adaptate constituţiei acestora, respectiv rucsacuri mai scurte şi mai înguste, de o capacitate mai mică. Pentru adolescenţi, sunt recomandate rucsacurile de damă sau rucsacurile universale mai mici şi reglabile.

În orice caz, când achiziţionezi un rucsac, este indicat să probezi mai multe modele diferite, reglate după anatomia ta şi adaptat nevoilor tale, pentru a-l alege pe cel care ţi se potriveşte cel mai bine.

Reglarea rucsacului

Greutatea rucsacului trebuie susţinută în primul rând de şolduri, apoi de spate, umeri şi zona pectorală. Pentru o bună distribuţie a greutăţii, echilibru şi stabilitate, ajustaţi corect chingile de ridicare a greutăţii (aflate în zona umerilor), închideţi centura lombară şi chinga de la piept.

Sistemul de rigidizare al rucsacului

Deşi erau la modă în anii ’70, rucsacurile cu rigidizare exterioară din cadru metalic au pierdut teren prin anii ’90 în faţa celor mai moderne, cu rigidizare interioară, care se poartă şi azi.

Rucsacurile cu rigidizare interioară au cadrul format din bare de aluminiu pe interior, asigurând astfel menţinerea echilibrului pe peren accidentat, flexibilitate şi libertate de mişcare. Majoritatea rucsacurilor de capacitate mare folosesc acest sistem de rigidizare.

Rucsacurile mici au diferite sisteme semirigide, constând în plăci, plasă, căptuşeală etc., care asigură ventilaţia şi o bună distribuţie a greutăţii.
 
Sistem spate rucsac Doldy Spider


Compartimente şi accesorii

Rucsacurile mari au, în general, două compartimente principale, din care cel inferior este destinat sacului de dormit.

Majoritatea rucsacurilor au:

-          buzunare laterale pentru bidon de apă, beţele cortului etc.;

-          buzunare pe centura lombară pentru mărunţişuri, batoane energizante ş.a.;

-          buzunar în capac, ideal pentru frontală, şerveţele ş.a.;

-          buzunar frontal pentru hartă şi alte obiecte uşoare.
 
Rucsac de bicicletă Doldy Flash
 

În ceea ce priveşte accesoriile, sunt importante activităţile în care intenţionezi să-ţi utilizezi rucsacul:

-          pentru ture de vară, e de preferat un rucsac compatibil cu sisteme de hidratare;

-          pentru alpinism, unul dotat cu chingi de prindere a echipamentului;

-          pentru schi, un rucsac cu suport de schiuri şi beţe;

-         există şi rucsacuri speciale de bicicletă, compatibile sau dotate cu sisteme de hidratare şi sisteme de spate foarte bine ventilate;    

-       mai sunt rucsacurile pentru transportul laptopului, cu un compartiment căptuşit, special conceput în acest scop etc.



Rucsac de laptop Doldy Office Bag

Alte considerente

Rucsacurile din ziua de azi sunt realizate din materiale uşoare şi rezistente la zgârieturi şi înţepături, cum ar fi Cordura şi diferite combinaţii de poliamidă, poliester, nailon etc.

Ventilaţia este foarte importantă. De aceea, verifică dacă sistemul de spate al rucsacului asigură o ventilaţie adecvată.

Un alt aspect esenţial în alegerea unui rucsac este greutatea acestuia, care se va adăuga la greutatea lucrurilor pe care le conţine.

Multe modele, dar în special cele de bicicletă, sunt compatibile sau chiar dotate cu sisteme de hidratare. Dacă e un aspect important pentru tine, asigură-te că rucsacul are buzunar şi ieşire pentru tubul acestui sistem.

Sistem de hidratare Ferrino

Husa de ploaie protejează rucsacul de intemperii, iar dacă nu este inclusă, e indicată achiziţionarea ei separat.


Împachetarea rucsacului

-         pentru mai multă stabilitate pe teren accidentat, este recomandat să pui lucrurile cele mai grele cât mai aproape de spate şi înspre partea inferioară a rucsacului;

-        sacul de dormit se împachetează în partea de jos;

-       lucrurile de care ai nevoie mai des se pun la îndemână, în buzunare cu acces direct din  exterior. 

Întreţinerea şi depozitarea rucsacului

După utilizare, rucsacul se curăţă cu o cârpă umedă, se lasă să se usuce şi se depozitează într-un spaţiu curat şi aerisit, ferit de umezeală.

 

 

Leave a Reply